”Tvärtomtricket” – Tips

”Tvärtomtricket” – Tips

Jag längtar ibland efter skräpmat; fajitas, hamburgare, pizza… Det är lätt att trilla dit. I synnerhet om man är stressad, har haft en dålig dag, blir påmind om gamla kära traditioner (nyårsafton = pizza). etc.

Det finns förstås olika alternativ att hantera situationen. Jag kan t ex låtsas att jag KAN äta pizza som vanligt folk – och sen upptäcka att det var några minuters njutning och sen ett helskotta för att min kropp protesterar. Jag kan bli fanatisk och mästra både mig själv och andra att ”sånt skräp ska man minsann inte stoppa i sig” samtidigt som jag gråter inombords och bara vill falla till föga. Jag har gjort båda delarna 😂

Men det finns andra sätt. Jag kan faktiskt både äta ”kakan” och ha den kvar genom att tänka lite tvärtom.

  • Tänk igenom vilka ingredienser maträtten består av t ex en hamburgare har; köttet, brödet, osten, såsen, gurkan, ketchup, senap, lök, picklad gurka, sallad, tomat…
  • Brödet går fetbort.
  • Den sockerstinna ketchupen och senapen byta ut till sockerfria alternativ.
  • Jag använder saltgurka istället för en picklad söt variant.
  • Ev. dressing kan bytas ut mot majonäs, plain eller smaksatt.
  • Köttet och osten behålls med råge, du kanske till och med tar mer än vanligt.
  • Fokusera nu på ”formen”. Vad är en hamburgare? Kött, sås och grönsaker mellan två brödskivor som de flesta äter med händerna. Om jag tar bort brödet hur kan jag äta istället? Du kan t ex använda salladen som omslag istället för brödet. Det du behöver tänka på är att välja ”rätt” sallad t ex två stora blad isberg som kan fungera som omslag. Voilà! Alla smaker är i alla fall räddade, utom brödet förstås. Men det får jag helt enkelt lära mig att leva utan.

På bilden ser du en paprika med fajitakryddad kyckling med riven ost på. Jag har uteslutit paprikan från kycklingen och istället använt den som omslag. Ett annat exempel är att äta meatzza istället för pizza där man använder färs, kryddor och ost som förgräddas i ugn och får utgöra pizzabotten. Klicka på länken för att komma till recept på meatzza.

Kycklingmeatzza BBQ

Kycklingmeatzza Bianco med smetana, grönkål, chèvre och granatäpple



Lämna ett svar