Rimmad ugnsbakad torsk med gott sällskap

Rimmad ugnsbakad torsk med gott sällskap

Rimmad ugnsbakad torskrygg med skirat smör, rökta räkor, krämiga ägghalvor, ångad grön sparris, färskriven pepparrot och shisoblad.

Det här behöver du

4 portionsbitar torskrygg
5 dl vatten
1 1/2 msk salt, jodfritt
2 ägg
200 g rökta räkor, skalade
1 bunt grön sparris
salt
150 g smör
shisoblad
peppar från kvarnen

Så här gör du

En perfekt rimmad torsk får jag till genom att först lägga fisken täckt i saltvatten i ca 30-60 minuter. Vattnet ska smaka som en kallsup från Västkusten, då vet du att det är lagom salt. Annars följer du tips på ration här ovan. Låt fisken sedan gå i ugnen i 125 grader tills den når en innertemperatur på 55 grader.

Ett perfekt kokt ägg får jag till genom att lägga ner ett ägg (small) i sjudande vatten och låta det ligga i ca 6-7 minuter.

Perfekt sparris är svårare att få till eftersom det hänger på storleken. Till skillnad från äggen där det anges på kartongen får man gissa lite. Lite spädare sparris tar inte mer än 2-3 minuter. Jag slänger ner dem i sjudande saltat vatten och sedan testar jag att fiska upp en efter några minuter och kollar läget helt enkelt. Du vet väl förresten att du med fördel kan bryta av den lite träigare nedre delen på sparrisarna så blir det en mycket trevligare matupplevelse. Ta bara tag i sparrisen någonstans på mitten med ena nypan och den andra lite längre ner och prova böja lite försiktigt så liksom snäpper den nedre träiga delen av och sedan använder du bara den övre delen.2 tankar om "Rimmad ugnsbakad torsk med gott sällskap"

Lämna ett svar