Kycklingfilé med symfoni

Kycklingfilé med symfoni

Jag gillar mat. Jag älskar vacker mat. Men mest av allt avgudar jag när maten på tallriken bjuder mig en symfoni av olika smaker och texturer. Här saftig kycklingfilé, med en mjuk syrlig chilihet labnehboll, omgiven av smörstekt ostronskivling, knaprigt baconströssel, bakade körsbärstomater, krispiga grönkålschips och skivad fräsch vårlök.

Det här behöver du

4 kycklingfiléer
smör att steka och ösa kycklingen med
1 paket bacon
1 knippe ostronskivling
1 liten påse grönkål
olivolja
4 labnehbollar (chili)
1 frp körsbärstomat på kvist
flingsalt
svartpeppar
vårlök, skurna på snedden i skivor

Så här gör du

Kycklingen

Krydda filéerna med salt och peppar. Stek dem i rikligt med smör på medelgod värme och ös dem kontinuerligt ungefär som du badar en nyfödd baby. Du kan med fördel ha i lite färsk timjan och vitlöksklyftor med skalen på som får gå med kycklingen i pannan och tillföra smak. Kycklingfilé är lagom klar när den nått en innertemperatur på 70 grader. Låt den vila på en tallrik under ett smörpapper innan du serverar den.

Grönkålen

Riv bort grönkålsbladen i mindre bitar från nerven i mitten. Innan den får bo i ugnen i 150 grader masserar jag den med olivolja och lite salt. Lägg den på en ugnsplåtspappersklädd form. Det tar cirka 20 minuter tills grönkålen blir frasiga chips. Jag vänder lite på dem efter halva tiden och har lite extra koll mot slutet så att de blir frasiga utan att bli brända.

Tomaterna

Skölj tomaterna försiktigt så att de hänger kvar på kvisten. Körsbärstomaterna får också gosa i ugnen i ca 150 grader efter att jag ringlat lite olja och strött på flingsalt och gärna någon ört. Idag blev det lite timjan. De tar lite längre tid än grönkålen. Jag tog ut dem efter 60 minuter.

Baconströssel

Klipp eller skär baconet i strimlor och stek dem frasiga. Låt dem landa på ett hushållspapper

Ostronskivling

Dela på svampen så att varje del är ungefär lika stora. Stek i smör tills de är gyllena och lagom frasiga. Salta och peppra efter smak,

Montering

Lägg kycklingen i mitten och placera ut symfonin av ostronskivling, bakade tomater, baconströssel och grönkål till en krans runt kycklingen. Toppa kycklingen med en labnehboll och strössla över lite finklippt persilja

Tips

Jag köper färdiga labnehbollar på Lidl när de har specialveckor för mellanösternmat. Man kan göra dem själv av yoghurt. Jag föredrar labneh gjord på getmjölk som är svårare att få tag på så jag köper de färdiga bollarna när jag får tag på dem. Du kan också göra en egen kula av färskost. Jag tror att t ex en kula vitlökscantadou skulle göra sig utmärkt till den här anrättningen.Lämna ett svar