Stekt fläsk med senapsstuvad vitkål och kramad grönkålssallad

Stekt fläsk med senapsstuvad vitkål och kramad grönkålssallad

Det här behöver du till 4 portioner

400 g Stekfläsk i skivor, rimmat

400 g vitkål, skuren i 2 cm bitar
smör
2 dl grädde (40%)
200 g färskost naturell t ex philadelphiaost eller mascarponeost
2 msk dijonsenap
1/2 tsk  salt
1 krm  vitpeppar
1 dl persilja, finhackad

100 grönkål
1 apelsin, saft av ena halvan, filéer från andra halvan
2 msk olivolja
flingsalt och vit- eller svartpeppar från kvarnen

OBS! Du kan ersätta apelsinsaften med äppelcidervinäger och utesluta apelsinfiléerna eller ersätta dem med lite granatäppelkärnor.

Så här gör du

Börja med att repa grönkålen i mindre blad. Du ska bara använda bladen inte stammen. Pressa över saften från 1/2 apelsin och olivoljan. Salta med en nypa flingsalt och några varv får pepparkvarnen. Krama grönkålsbladen noggrant så att apelsinsaft/vinäger blandas ordentligt och grönkålen slakas. Blanda i apelsinfiléer eller granatäpplekärnor om du använder det. Ställ undan salladen i kylen tills det är dags att servera.

Fräs vitkålen i smör på medelvärme i en stekpanna tills all kål blivit glansig av smöret och den börjar mjukna. Salta och peppra. Vispa ihop philadelphiaost och grädde slätt i en kastrull. Blanda i senapen och låt sedan röran få ett uppkok och puttra i några minuter tills den fått en tjockare konsistens. Blanda i kålen i såsen. Smaka av med salt och peppar. Vid serveringen rör ner hackad persilja.

Stek fläsk knaprigt och servera tillsammans med senapsstuvade vitkålen och grönkålssalladen.Lämna ett svar