Fetaostöverbakad citronpepparlax

Fetaostöverbakad citronpepparlax

Laxfilé och fetaost är något jag brukar passa på att köpa mycket av om det säljs på extrapris. Jag köper gärna en hel sida lax. Oftast skär jag upp den i portionsbitar. Fiskköttet från ”huvudet” och ”svansen” brukar få gå ner i en egen påse. De använder jag gärna till soppa eller gryta. Men ibland är det härligt att bara langa in en hel laxsida och baka i ugnen. Det är verkligen en enkel och god middag när man är lite fler personer kring middagsbordet. Om man bara äter lax och zucchini som vi gör här kan man behöva en rejäl portion lax. Jag har därför tagit till 200 g per portion.

Det här behöver du till 4 portioner

800 g laxfilé med skinn
salt
peppar
1 sats citronpeppar
150 g fetaost
150 g grekisk/turkisk yoghurt (10%)
1 tsk persilja, frusen eller färsk
1 tsk dill, frusen eller färsk
1 tsk dragon, torkad

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en form eller klä den i bakplåtspapper. Gnid in laxen runt om med citronpeppar och lägg den i formen.

Mosa fetaosten och blanda den väl med yoghurt. Tillsätt örterna och rör om.

Bred över fetaoströran på laxen och baka den i ugnen i ca 30 minuter tills laxen är klar. Jag brukar ta ut den vid 52 graders innertemperatur. Andra kan vilja ha upp till 56 grader. Om du vill ha mer färg på fetaosttäcket bränn av med gasolbrännare eller sätt högst upp under grillelementet på hög temperatur några minuter.

Jag serverade den tillsammans med blandsallad och Zucchinicarpaccio.