Rostad pumpasoppa

Rostad pumpasoppa

Många, inklusive jag själv, som äter lågkolhydratkost använder mejeriprodukter. Ibland får jag dock förfrågningar om mejerifria recept. Jag tycker det är svårt att byta ut t ex grädde, créme fraîche och liknande rakt av mot t ex kokosmjölk/kokosgrädde. Den här soppan är dock mejerifri. Jag har använt just kokosgrädde och den gifter sig verkligen med pumpan och kryddningen jag använder. OBS! Jag har alltså använt kokosgrädde inte kokosmjölk. Om du även vill ha en vegetarisk soppa byter du ut buljongen till en grönsaksbuljong.

Det här behöver du

Pumpapuréen

1 kilo pumpakött, jag använde hokkaidopumpa
2 solovitlökar
Roasted garlic & pepper (Santa Maria)
olivolja
ca 1/2 tsk kanel
ca 1/2 tsk spiskummin
muskotnöt
salt

Buljongmix

5 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
250 ml kokosgrädde

Garnityret

chiliflakes
pumpakärnor
olivolja
(chèvreost)

Så här gör du

Sätt ugnen till 200 grader. Skär pumpan i klyftor och gröp ur kärnorna. Skär bort skalet t ex med en liten fruktkniv. Jag liksom täljer av skalet. Skär varje pumpaklyfta till lite mindre bitar.

Skala och halvera vitlöken och lägg upp den och pumpabitarna på en plåt. Krydda och häll på olja och rör om. Grädda grönsakerna i mitten av ugnen tills de är mjuka och har en liten rostad ton. Mixa sedan grönsakerna släta till en puré med t ex en stavmixer.

Blanda sedan ingredienserna till buljongmixen i en kastrull. Värm upp och vispa tills buljongtärningarna är upplösta. Rör i pumpapuréen i vätskan. Värm upp soppan och mixa lite till om du tycker att det behövs. Smaka av soppan och servera med garnityret.Lämna ett svar