Currygryta på färs, vitkål och morot

Currygryta på färs, vitkål och morot

Jag använder gärna blandfärs men det går givetvis bra att byta ut till din favoritfärs; nöt, lamm, fläsk, kyckling eller vego. Om du vill maxa kolhydratsjakten skippa morötterna och lägg till samma mängd med kål. Om du använder kokosfett eller någon olja är måltiden mejerifri. Om du dessutom använder vegofärs kan rätten bli helt växtbaserad för dig som föredrar det.

Det här behöver du

500 g nöt- eller blandfärs
400 g vit- eller spetskål, strimlad
200 g morot, strimlad eller grovt riven
1 rödlök, hackad
2 solovitlökar eller 3 stora klyftor vanlig, finhackad
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 röd chili, finhackad 
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar 
1 msk currypulver
1 tsk gurkmeja
Smör, ghee, olivolja eller kokosfett att steka i

Så här gör du

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili till currygrytan på medelhög värme i smör eller olivolja i en stor gryta tills det mjuknat utan att få färg. Tag av grytan från plattan.

Fräs sedan kålen mjuk i smör eller olivolja i omgångar i en stekpannan tills den mjuknat och fått lite färg. Häll över i grytan med lökblandningen. Gör samma sak med morötterna men låt dem ha kvar lite spänst. Obs! Jag kryddar även med lite salt och peppar när jag fräser vitkålen, utöver den mängd som står i receptet som jag tillför när jag sedan steker köttfärsen.

Fräs köttfärsen och krydda med salt, peppar och curry tills genomstekt. Ha över den i grytan och rör om och låt grytan få ett uppkok så att du serverar den varm. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du önskar.Lämna ett svar