Gôtt mos – Tips

Gôtt mos – Tips

Jag gör mos på t ex blomkål, broccoli, kålrot, pumpa, aubergine. Utmaningen med att göra mos på annat än potatis är att kolhydratfattigare grönsaker saknar stärkelsen som t ex finns i potatis. Det är därför lätt att t ex blomkålsmos blir för ”vattnig”. Det här är några saker jag har kommit fram till under min moskarriär för att få till ett gôtt mos.

Torra grönsaker

Om du kan ångkoka grönsakerna. Oavsett låt grönsakerna ånga av i ett durkslag efter att du hällt bort vattnet. Lägg sedan grönsakerna i en ren, torr och luddfri kökshandduk (t ex linne) och vrid ur den överflödiga vätskan innan du mosar dem.

Smör istället för grädde

Använd smör istället för grädde för att få ihop moset. Du kan självklar använda även grädde, créme fraîche eller färskost för samma ändamål men var noga med att bara tillsätta lite åt gången så att du får ett lent mos utan att det blir för rinnigt.

Ägg

Om du vill gratinera moset tillsätt gärna äggula så att det blir stabilare. Ägget bidrar också till en fin gratinering

Ost

Lagrad ost tillför både smak, stadga och bidrar till att få fin färg om du ska gratinera moset.

Smaksättningar

Förutom ost som smaksättare kan du använda örtkryddor, ajvar relish, sambal oelek, pesto eller olika torra kryddor. Duett är bara fantasin som sätter gränser.

Rostade grönsaker

Om du rostar t ex blomkålen tillsammans med lök och vitlök får du ett helt annat djup på moset. Jag gör gärna det med t ex pumpa och blomkål.Lämna ett svar