Janssons Järpar

Janssons Järpar

Köttfärssmet med smak av Janssons frestelse blir en kanongod modern husman som passar utmärkt som lågkolhydratkost om man äter blomkål till istället för potatis. Jag serverar hemlagad pressgurka till där jag har ersatt vanlig socker med lite sötningsmedel. Men det går utmärkt att bara använda en mild vinäger (t ex äppelcidervinäger) och salt om man inte gillar sötningsmedel.

Det här behöver du

Järparna

500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1/2 dl grädde
3 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
1 liten gul lök, finhackad
75 g ansjovis, hackad, eller ännu mer om du äter liberalt
Smör att steka i

Såsen

1 dl grädde
Soja
Vitpeppar från kvarn

Pressgurka

Färsk gurka, tunt skivad
Salt
Äppelcidervinäger
Persilja, finhackad
(Sötningsmedel t ex Sukrin Gold)

Blomkålsmos

Blomkål, kokt
Salt
Smör
Vitpeppar från kvarn

Så här gör du

Blanda färs, ägg, dijonsenap, salt och peppar. Svetta löken i smör för att få den mjuk och ta fram sötman i den. Låt ansjovishacket gå i och få smälta ihop med löken. Ta från plattan. Låt det svalna.

Under tiden skär gurka riktigt tunt med en vass kniv eller en mandolin. Lägg i en skål. Salta och stänk över lite äppelcidervinäger. Blanda i lite persilja. Låt stå till gurkorna har ”slaknat”. Smaka därefter av med ev mer salt om du önskar och mer vinäger om det behövs. Det här är mitt svar på pressgurka men utan socker. Om du önskar mer sötma smaka av lagen med sötningsmedel. Precis som när du använder socker var noga med att sötningsmedlet löses upp innan du har i gurkan.

När lök- och ansjovishacket har svalnat häll i det i köttfärsen och blanda ihop väl. Forma 10-12 järpar och stek dem i smör på medelgod värme tills de är genomstekta. Häll på lite grädde och låt det puttra ihop lite till en sås. Smaka av med soja och nymald vitpeppar. Jag tycker det räcker med sältan från sojan med du avgör om du vill smaka av även med salt.

Jag serverar med blomkålsmos till. Jag gör alla mina mos på samma sätt oavsett om det är blomkål, vitkål, broccoli, brysselkål eller annat. Jag kokar dem i saltat vatten tills grönsakerna är mjuka. Jag häller av vattnet och låter det ånga av väl. För att moset inte ska bli vattnigt brukar jag lägga den avrunna blomkålen i en torr, ren, luddfri kökshandduk (linne) och vrida ur den sista vätskan. Sedan blizar jag med min stavmixer tillsamman med en klick smör tills jag är nöjd med konsistensen och smakar av med peppar. Oftast räcker det med saltet i kokvattnet. Annars tillsätter du mer salt om du önskar.Lämna ett svar