Buljongbräserad fläskkotlett

Buljongbräserad fläskkotlett

Vill du ha riktigt möra och smakrika fläskkotletter? Prova att koka dem i buljong. Jag tycker det är gott att ta tillvara buljongen från bräseringen, hälla en skvätt vin och grädde i, och göra en sås att äta till köttet.

Det här behöver du för 6 personer

6 tjocka fläskkotletter med ben
smör, till stekning
50 g rotselleri, i små tärningar
2 morötter, i slantar
2 gula lökar, grovhackade
3 msk kalvfond
7-10 dl vatten (så att det täcker köttet i grytan)
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 tsk torkad timjan
salt
peppar
1 kvist rosmarin

Så här gör du

Krydda köttet med salt och peppar och stek det på båda sidorna i smör i en stekpanna så att det får fin färg. Jag stekte i två omgångar. Lägg över köttet i en stekgryta.

Fräs lök, selleri och morot några minuter i det befintliga fettet i stekpannan. Häll av allt från stekpannan över köttet i grytan.

Tillsätt lagerblad, timjan, rosmarin, vitpepparkorn och fond. Fyll på med vatten så att allt i grytan precis täcks. Låt grytan få ett uppkok och låt den sedan puttra under lock i 30-60 minuter tills köttet har lossnat från benet på fläskkotletterna.

Om du vill göra sås plocka ur köttet från grytan, lägg på ett ugnsfast fat med aluminiumfolie och en bottenskyla av buljongen och varmhåll i ugnen på 100 grader.

Sila av buljongen och använd till sås tillsammans med rött vin och grädde. Koka upp och låt sjuda tills den kokat ihop till önskad konsistens. Använd naturell färskost istället för mjöl till redning. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Jag serverade tillsammans med sås och sockerärter.Lämna ett svar