Pastrami

Pastrami

Ett billigt pålägg som också passar utmärkt som kallskuret t ex på en buffé. Här serverar jag den tillsammans med en fauxtatosallad (falsk potatissallad) gjord på zucchini. Et krävs lite planering eftersom köttet först ska ligga i saltlake i ett dygn för att sedan andra dygnet klappas i en torrsubb och sedan tillagas i ugn. Efter det ska köttet kylas ner innan det kan skäras i tunna skivor.

Det här behöver du

Ca 1 kg fläskytterfilé
1 l vatten
1 dl salt

1 tsk svartpepparkorn
1 tsk vitpepparkorn
1 1/2 tsk grönpepparkorn
2 tsk rosépepparkorn
1 1/2 msk paprikapulver, rökt
2 tsk korianderfrön
1 msk vitlökspulver
2 tsk timjan
1 msk gräslök

Så här gör du

Dag 1

Koka ihop vatten och salt och låt svalna. Under tiden putsar du köttet fri från fett och senor. När saltlaken svalnat lägg ner den putsade köttbiten. Ställ kastrullen med locket på i kylskåpet och låt stå ca 12-24 timmar beroende hur salt du vill ha pastramin.

Dag 2

Värm ugnen till 125 grader. Tag ur köttet ur saltlaken och torka av det. Mortla alla pepparsorter och blanda med de övriga kryddorna. Klappa in kryddorna i köttet. Lägg köttet i en ugnsfast form och låt det steka i ugnen tills det nått en innertemperatur på 70 grader. Svep in köttet och låt det svalna, gärna över natten.


Dag 3

Skär köttet tunt med en vass kniv eller en skärmaskin. Servera med t ex fauxtatosallad eller coleslaw.Lämna ett svar