Ketopaella

Ketopaella

Det här behöver du för 4-6 personer

2 mindre blomkålshuvuden, grovrivna 
2 gula lökar, hackade
3 solovitlökar, finhackade
1 röd paprika, i tärningar
Olivolja
2 msk tomatpuré 
2 kuvert saffran
1 tsk rökt paprikapulver
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin 
Salt och peppar
100 g skivad chorizo 
270 g skaldjursmix; musslor, scampi och bläckfisk (Lidl, frysvaror)
6 grillade kycklingklubbor kryddade med salt, peppar, vitlöks- & lökpulver samt paprika eller 1 plockad grillad kyckling

Oliver 
Persilja

Aioli

Så här gör du

Börja med att svetta lök och vitlök i olivolja i en stor gärna vid stekpanna. Tillsätt paprikan och låt gå med i några minuter innan du tillsätter chorizo och fräs ihop den någon minut med grönsakerna. Ha även i tomatpuré och låt den fräsa i pannan en knapp minut innan du blandar ihop den med resten av innehåller i stekpannan. Häll på vinet och låt det koka ihop en aning.

Tillsätt saffran och paprikapulver och smula över buljongen, rör om och låt röran puttra i 5 minuter. Tillsätt blomkålsriset och låt det puttra ytterligare 5 minuter innan du tillsätter skaldjursmixet. Om du använder kycklingköttet från en grillad kyckling tillsätter du även det. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på ett vackert fat och om du använder grillade kycklingklubbor lägger du dem uppepå tillsammans med lite goda oliver. Strössla gärna över hackad persilja och servera tillsammans med aioli. Jag har ett enkelt recept på majonäs som du kan utgå från men tillsätta 1-2 rivna solovitlökar för att få till en god aioli.

Om du vill kan du också ha ner lite ångkokta haricots vertes i paellan för att få lite mer färg och krisp.

Om du äter rätten med andra som inte bekymrar sig om kolhydrater kan du servera t ex tillsammans med vitlöksbröd. Det finns att köpa färdigt men är också lätt att göra själv. Ett tips är då att köpa ett färdig butiksbakat lantbröd och klyva på längden och bre över rikligt med vitlökssmör på varje halva, tillsätta finriven lagrad ost, t ex västerbottenost och gratinera i mitten av ugnen i 200 i ca 15 minuter.Lämna ett svar