Tarator dajaj

Tarator dajaj

Det här behöver du

4 st kycklingfiléer
1 lök hackad i klyftor
1 kanelstång
3 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
1 msk salt
Ca 2 dl tahina*
1 citron
1 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt
3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
100 g saltgurka
1 dl finhackad färsk persilja
Salt & peppar
Färsk timjan
Olivolja

Så här gör du

Koka upp kycklingen, skumma av och tillsätt sedan lök, kanel, lagerblad, pepparkorn och salt. Låt kycklingen sjuda under lock ca 20 min tills den är helt genomkokt (72 grader innertemperatur). Sila av, låt svalna och skär sedan i tärningar. Skär saltgurkorna i små tärningar, grovhacka persiljan och blanda med kycklingbitarna.

I en annan skål pressar du vitlöksklyftorna, häller citronsaft, vatten, tahina, salt och peppar. Vispa röran med en handvisp tills den tjocknar och blir lite krämig. Vänd i yoghurten och vispa lite till. Om röran känns för tjock kan du späda ut den med mer vatten eller yoghurt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller peppar.

Blanda sedan i kycklingblandningen och rör om tills det blir en krämig röra. Täck väl och ställ i kylen minst en timme innan servering (klarar sig i kylen upp till 2 dagar). Servera i krispig salladsblad.

*För mig duger inte vilken tahina som helst. Jag använder antingen Zeinas på klämflaska, Alwadis på grön plastburk eller Sevans i glasburk.Lämna ett svar