Västerbottenpaj med frasigt pajskal

Västerbottenpaj med frasigt pajskal

Jag har riktigt svårt med mandelmjöl som ersättning för annat mjöl när det ska användas till matlagning. Men… Nu har jag hittat ett toppenrecept på pajskal. Den här gången använde jag det till västerbottenpaj men jag ska testa det till andra pajer framöver. Hemligheten är att blanda i sesamfrön och fiberhusk i mandelmjölet. Det finns ett flertal recept med lite olika variation ute på nätet. Jag vet inte vem som står för originalet.

Det här behöver du

Pajskalet

3 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2- 1 tsk salt
1 ägg
50 g rumsvarmt smör

Fyllningen

350 g västerbottenost, riven
4 ägg
2,25 dl vispgrädde
1/2 tsk
1 tsk grovmalen svartpeppar

Så här gör du

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet till en fast deg. Kläm ut degen i en form med löstagbara kanter. Jag använde en sockerkaksform av så kallad springmodell. Låt degen gå upp ordentligt på kanterna på formen. Ställ in den pajdegsklädda formen i kylen och låt vila 30 minuter.

Förgrädda sedan pajskalet ca 8 minuter i 200 graders ugn. Under tiden blanda ihop pajdegsfyllningen som du sedan häller i pajskalet och låter grädda ytterligare 30 minuter eller tills fyllningen stannat och blivit gyllene.

Jag serverade pajen med kräftor och räkor och toppade pajen med smetana, forellrom och hackad rödlök.Lämna ett svar