Moussaka (Lowcarbvariant)

Moussaka (Lowcarbvariant)

Originalreceptet jag har utgått från har jag hämtat hos Öhmans Mat & Vin som i sin tur har utgått från ett recept i New York Times.

Det här är inget recept jag skulle sätta i händerna på någon matlagningsnybörjare eller någon som tycker att mat ska kunna svängas ihop på minst en kvart annars behövs terapi efteråt. Det här är ett tidsödande recept i många steg men… ack så gott. För att stå ut med det behöver du vara lite nördig och tycka om att det tar lite tid. Om du är en sådan typ som brukar säga att ”matlagning fungerar som min terapi” då kan du vara lagd åt rätt håll för det här receptet 😂

Det här behöver du

1 kg aubergine (ungefär 3 normalstora)
7 ägg (vitorna att panera auberginen i och gulorna att ha i bechamelsåsen)
mandelmjöl eller psylliumhusk (att panera auberginen i)

500 g kött- eller lammfärs
olivolja att fräsa i
2 gula lökar, hackade
2 solovitlökar, finhackade
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
(1 msk Sukrin Gold)
1 msk kanel
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 tetra krossade tomater

5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost + äggulorna som du sparat sedan paneringen av auberginen
salt och peppar

200 g fetaost
parmesanost

Så här gör du

Auberginen

Börja med att preparera auberginen. Här behöver du ta fram lite tålamod och se hur du steg för steg kommer närmare en god middag som räcker för två till minst tre måltider eller mättar sex normalt hungriga magar i en härlig måltid med lite tillbehör.

Skala auberginen randig med hjälp av en potatisskalare. Slutresultatet är alltså att du tar bort mestadels av skalet men behåller små ränder av det. Anledningen är att skalet kan vara lite beskt men det tillför också lite textur till auberginen. Lagom med skal är alltså bäst.

Skär sedan varje aubergine i centimetertjocka skivor. Salta och lägg dem i ett durkslag. Efter en halvtimme kan du skölja av saltet och sedan torka skivorna. Jag lägger helt enkelt ut skivorna på ena halvan av ren kökshandduk och viker över andra halvan av handduken och torkar dem på det sättet.

Separera äggen. Lägg vitorna i en djup tallrik och gulorna i en skål som du räcker med plastfolie och ställer undan i kylskåpet till senare när du ska laga bechamelsåsen.

Vispa i skålen med äggvitorna. Häll upp mandelmjöl alternativt psylliumhusk i en annan djup tallrik. Panera varje aubergineskiva genom att först doppa i äggvitebadet och sedan i mjöl/husk. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders värme i ca 30 minuter tills de fått fin färg på båda sidorna. Jag vänder skivorna efter halva tiden. Du kan behöva dela upp skivorna på två plåtar så om du har varmluftsugn sparar du lite tid då du kan köra båda plåtarna samtidigt. Anpassa i så fall värmen till ca 200 grader.

Om du vill snåla lite extra på din tid och kolhydraterna kan du välja att bara grilla aubergineskivorna utan panering och istället bara pensla lite olivolja på innan du bakar dem gyllenbruna i ugnen. Då sparar du äggvitorna till en annan rätt t ex toum eller äggviteomelett.

Köttfärssåsen

Under tiden auberginen sköter sig själv med att vattna ur kan du börja med köttfärssåsen. Hacka lök och vitlök. Mät upp kryddorna och blanda i en liten skål.

Fräs lök och vitlök en aning i olivolja innan du tillsätter köttfärsen och fräser den. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och låt fräsa någon halv minut innan du tillsätter rödvinet. Låt vinet koka in i såsen innan du tillsätter de krossade tomaterna. Låt köttfärssåsen koka ihop tills den blir fast och ”står för sig själv”.

Bechamelsåsen

Blanda grädde och philadelphiaost i en rymlig kastrull, vispa tills en slät sås under uppvärmning. När såsen kokat upp sänk värmen på plattan men inte mer än att såsen puttrar på bra. Låt såsen koka ihop till knappt hälften. Smaksätt med salt och peppar. Tag av från plattan och låt svalna en aning. Vispa därefter i äggulorna en och en.

Montering

Smörj en ugnsform bottna sedan med ett lager aubergine. Häll över all köttfärssås. Smula över hälften av fetaosten. Lägg på resten av auberginen och sedan det sista av fetaosten. Häll över bechamelsåsen. Toppa med ett lager finriven parmesan. Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i 50 minuter tills gyllenbrun. Låt moussakan vila minst en kvart före servering.

Servera gärna med någon sallad, t ex tomat- & löksallad och tzatziki.
Lämna ett svar