Toum – libanesisk vitlökskräm

Toum – libanesisk vitlökskräm

Jag älskar vitlök! En sås med vitlök passar till det mesta. Länge var aioli en favorit. Men när jag hittade den libanesiska motsvarigheten som innehåller äggvitor istället för äggulor och citronsaft istället för vinäger blev jag helt såld.

Det här behöver du

2 äggvitor
I solovitlök
Ca 2-3 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 tsk citronsaft

Så här gör du

Jag krossar vitlöken genom att mortla den. Lägg vitlöken i mixerstavens höga behållare tillsammans med citron, salt och äggvitorna. Mixa tills du fått ett vitt skum, det tar ca 2-3 min.  Tillsätt sedan oljan i en fin tunn stråle och mixa med mixerstaven. Det är inte säkert du behöver all olja. Det beror lite på hur stora ägg du använder. Krämen ska bli tjock och fluffig. Lår krämen vila en timme i kylen före servering så att smakerna utvecklas ytterligare. Servera gärna med grillat!Lämna ett svar