Ostig kassler- & broccoligratäng

Ostig kassler- & broccoligratäng

Hemma hos oss räcker gratängen till 6 portioner eftersom vi äter en rejäl grönsallad som tillbehör.

Det här behöver du

1 bit kassler (ca 500 g) i tärningar
4 dl grädde (40%)
140 g Kvibille gräddädel
200 g philadelphiaost naturell
1 näve torkade trattkantareller, smulade
1 tsk kycklingfond
1 krm svartpeppar, grovmalen
1 gul lök, grovt hackad
1 broccoli, buketterna i små bitar (stjälken spar jag)
1 mozarellapuck i små bitar
ev. lite färsk gräslök

Så här gör du

Börja med att förbereda gratängsåsen. Häll grädde i en vid stor kastrull. Smula ner ädelosten. Ha i philadelphiaosten. Värm upp på medelvärme och rör under tiden tills du fått en slät sås. Ha i den torkade svampen och smaksätt med fond och svartpeppar. Låt såsen koka ihop så att den får en tjockare konsistens. Titta till såsen då och då och rör om så att den inte fastnar i botten. Ha lite tålamod och låt såsen knappt puttra så att den inte kokar över eller bränner fast.

Fräs lök och broccoli så att den mjuknar en aning och du får fram sötman i löken. Bottna en ugnsform med kassler och över det bitar av mozarella och överst grönsaksfräset. Häll över gratängsåsen. Gratinera i 225˚c – 250˚c beroende på din ugns kapacitet. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg, i ca 20-30 minuter. Jag hade ganska små broccolibitar och vill ha dem med lite av krispet kvar så jag nöjde mig med 20 min. Du får testa vad som passar dig. Klipp ev. över lite färsk gräslök innan servering.

Ät som den är eller servera en grönsallad till.Lämna ett svar