Halloumigratinerad grillad aubergine med tomat- & skaldjursfrikassé

Halloumigratinerad grillad aubergine med tomat- & skaldjursfrikassé

Det här behöver du

Auberginen

2 auberginer, skurna i centimetertjocka skivor

1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
1 tsk chilipulver
1 tsk lökpulver
1/2 tsk oregano

Skaldjursfrikassé

1 stor lök, hackad
2 solovitlökar, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 spetspaprika, finhackad
olivolja
2 msk tomatpuré
1/2 dl vitt vin
2 tomater, grovhackade
1 tsk grönsaksfond, koncentrerad
270 g skaldjursmix (jag köper från frysdisken på Lidl)

200 g halloumi, grovriven

Så här gör du

Börja med att värma upp ugnen till 225 grader.

Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg ut aubergineskivorna på.

Blanda ihop olivolja och kryddorna. Pensla aubergineskivorna på båda sidorna med kryddoljan. Baka skivorna i ugnen ca 20 minuter tills de är genombakade och fått lite frasig yta. Vänd skivorna efter halva tiden.

Medan auberginen bakar i ugnen gör tomatsåsen till frikassén. Börja med att fräsa lök, vitlök, chili och paprika i olivolja tills de mjuknat utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa någon minut tillsammans med grönsakerna. Häll på vinet och låt det koka in nästan helt i grönsakerna.

Tillsätt tomaterna och fonden och koka ihop ca 10-15 minuter utan lock. Rör då och då. Du ska ha kokat ner tills tomaterna och grönsakerna blivit en tjock röra som står av sig själv. Tillsätt skaldjursmixen och koka några minuter tills de nästan är färdigkokta.

Placera ut cirka hälften av aubergineskivorna i en ugnsform. Placera ut skaldjursfrikassén ovanpå. Om det fortfarande är för såsigt skopa upp skaldjuren och låt den kvarstående tomatsåsen koka ihop på egen hand i kastrullen. Lägg på Dresden av aubergineskivorna ovanpå skaldjursfrikassén och häll över den sista tomatsåsen om du har sådan kvar.

Strö över den rivna halloumin. Sätt formen högt upp precis under grillelementet och gratinera på högsta värme med grillfunktionen på ugnen tills osten fått fin färg, ca 5 minuter.

Om du vill ha något att skopa upp såsen med passar det med lågkolhydratbaguette.

Lämna ett svar