Lågkolhydratbaguette

Lågkolhydratbaguette

Karin är en riktig ketoklippa och har Instagramkontot Mitt Ketoliv. De här receptet har jag hittat hos henne. Det är ett recept på lågkolhydratbröd utan vanligt mjöl. Istället använder du bl a havrefibrer (finns helt utan kolhydrater), äggvita (finns på flaska) och mozzarella (såna puckar/bollar som ligger i en påse med lag). Jag testar att få till ett ännu fluffigare bröd och tillsätter produkten softbake. Enligt fabrikanten kan man tillsätta det till glutenfri bakning enligt formeln 1% softbake till den totala vikten av övriga ingredienser. Med den storleken på ägg jag hade blev totala vikten av torr- och blötvaror 800 g.

Det här behöver du

1 1/2 dl äggvita
4 ägg
2 mozzarellapuckar, hackade i bitar
2 msk äppelcidervinäger
115 g havrefibrer (t ex från Sukrin)
30 g fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk socker* eller sötningsmedel (t ex Sukrin eller Nicks)
2 tsk torrjäst
10 g softbake

Så här gör du

Värm ugnen till 180 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och kör de blöta i en mixer eller matberedare i 4-5 minuter till en smet.

Om du har en hushållsassistent kan du blanda de torra ingredienserna och låta assistenten jobba med att knåda degen en stund. Jag blandade i de torra ingredienserna till de blöta i min matberedare och lät den blanda alltsammans och knådade sedan en liten stund förhand.

Rulla ut degen till 2 baguetter. Degen blir mer som en kakdeg när man bakar kolasnittar eller dylikt. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

Strö på lite extra havrefibrer och snitta några sneda snitt i varje baguette.

Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. När bröden är färdiga låt dem svalna på ett galler.

* ”Vid jäsningen förbrukar jästen socker och producerar koldioxid och alkohol i degen.”

2 tankar om "Lågkolhydratbaguette"

  • Hej! Hur blir det utan softbake? Tror mitt havrefiber är mörkare än vad ditt är, är det skillnad i smak?

    • Jag köpte ett slags havrefiber från Rawfoodshop som jag till slut slängde. Det var lite sandigt i färgen och kändes till och med sandigt i konsistensen. Har inte testat utan softbake men originalreceptet är utan så det går utmärkt.

Lämna ett svar