Bolognese

Bolognese

Visst kan du äta köttfärssås även om du äter lågkolhydratkost. Det handlar mer om vad du äter till än själva såsen. Här kommer ett klassiskt recept med soffritto (lök, morot och selleri) som bas.

Det här behöver du till 4 personer

400 g nötfärs
1/2 paket bacon, finskuret
4 msk olivolja
1 gul lök, finhackad 
2 vitlöksklyftor, finhackade 
1 morot, fina tärningar
1 liten bit rotselleri, finhackad (samma mängd som morot)
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 frp krossade tomater (500 g)
1 msk oxfond, koncentrerad
2 lagerblad 
1 tsk torkad timjan 
1 tsk torkad oregano 
salt 
svartpeppar
(sötning med sockerersättning)

parmesanost, riven

Så här gör du

Börja med att fräsa baconet i lite av oljan tills den börjar få färg. Tillsätt alla grönsaker utom vitlöken och låt dem få fräsa tills de börjar mjukna utan att få färg. Ha i vitlöken och låt den fräsa en kort stund under omrörning utan att den blir bränd.

Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa någon minut tillsammans med grönsakerna. Det hjälper till att ta bort udden och den skarpa smaken tomatpuré kan ha. Tillsätt vinet och låt det koka nästan heltid grönsakerna.

Ha i köttfärsen och fräs den så att den är brynt runt om. Tillsätt tomaterna, fonden, lagerblad, timjan och oregano och rör om.

Låt bolognesen puttra under lock cirka 45 minuter.

Ta av locket och smaka av med salt och peppar. Om du tycker att smaken av tomat är för skarpa kan du runda av den med en nypa sockerersättning. Koka ihop såsen utan lock i ca 10 minuter om du tycker den är för simmig.

Riv rikligt med parmesan på bolognesen och servera med något eller några av serveringsförslagen eller något annat du tycker passar till.

ServeringsförslagLämna ett svar