Renskav Royal

Renskav Royal

Vad är det för speciellt med den här grytan kan man tänka. Jo men renskav är ju sååå gott. Ännu godare blir den om man låter ren- eller hjortskaven kampera ihop med grädde, fond, soja, enbär, lingon och skogens gula och svarta guld (gula kantareller, brandgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp).

Förr i världen tillsatte jag rönnbärs eller vinbärsgelé för att såsen skulle bli riktig panggod. Eftersom det är svårt att få tag på sockerfri gelé använder jag en aning sötningsmedel (Sukrin Gold) och naturella lingon istället.

Det här behöver du

2 förpackningar renskav
smör
1 gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, finhackade
150 g gula kantareller
1 liten näve svart trumpetsvamp, torkad och smulad
1 liten näve gul trumpetsvamp eller trattkantarell, torkad och smulad
1 tsk Sukrin Gold
2 msk kalvfond
1 msk tamarisoja
3 enbär, torkade och mortlade
4 dl grädde (40%)
salt
peppar
1/2-1 dl frysta lingon, naturella utan socker
persilja

Så här gör du

Börja med att blanda ihop Sukrin Gold, tamarisoja, kalvfond och mortlade enbär. Smula ner den torkade svampen och låt dem dra i såsen.

Stek sedan skaven i en massa smör i en gryta med tillhörande lock. Om du använder fryst skav steker du klumpen först på ena sidan och vänder. Skrapa av den stekta skaven från klumpen med stekspaden. Vänd och gör samma sak tills all skav har stekts. Salta och peppra litegrann. Ställ bort grytan från plattan.

Fräs löken och vitlöken på medelvärme i smör i en stekpanna tills den mjuknat utan att den får för mycket färg. Jag brukar ha i löken en stund innan vitlöken eftersom den senare är lite känslig och lätt blir bränd och besk. Häll över i grytan.

Stek svampen i stekpannan. Ha i mer smör när vattnet gått ur och stek en stund till. Salta och peppra lite grann. Häll över till grytan.

Ta bort stekpannan och sätt grytan på plattan istället. Tillsätt grädde och såsen du blandade med fond, soja, enbär och smulad svamp.

Låt grytan puttra i ca 15 minuter tills du är nöjd med tjockleken på såsen. Smaka av med mer salt och peppar, fond eller soja om det behövs.

När jag är nöjd med smaken och konsistensen på såsen kastar jag ner några frysta lingon och sätter på locket. Ta av grytan och låt stå några minuter så att lingonen tinar utan att bli tillagade.

Vid servering strö över persilja. Servera gärna med ett gott mos t ex Blomkålsmos à la Burträsk och en saltsyrlig krispig vinägerpicklad gurka med salladslök.2 tankar om "Renskav Royal"

Lämna ett svar