Blomkålsmos à la Burträsk

Blomkålsmos à la Burträsk

Namnet på moset flörtar med den mytomspunna osten från Burträsk i Västerbotten. Västerbottensosten som mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade och skrev ner redan 1872. Det är klart att det går att använda en annan smakrik ost men då blir det bara ostmos.

Det här behöver du

1 blomkålshuvud
100 g västerbottensost, riven
smör
ca 1/2 dl grädde
salt
peppar från kvarn

Så här gör du

Dela upp blomkålshuvudet i buketter och koka mjuka i saltat vatten under lock. Låt dem rinna av i durkslag. För att få ett riktigt torrt mos kan du lägga den kokta blomkålen i en ren, torr och luddfri kökshandduk och vrida ur det sista av kokvattnet.

Lägg den kokta och varma blomkålen i en matberedare med knivsatsen. Häll över osten och en klick smör. Mixa slätt. Späd med grädde lite i taget och mixa tills du är nöjd med konsistensen. Gräddmängden du behöver beror på storleken på blomkålen och hur mycket vatten du lyckats få bort.

Smaka av med salt och peppar om det behövs.Lämna ett svar