Snabbmoussaka

Snabbmoussaka

En moussaka utan bechamelsås. Såsen ersätts med ett lager fetaost som får gratinera i ugnen när väl moussakan monterats.

Deras här behöver du

2 auberginer
salt

Kryddoljan

1 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
1/2 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver

Färssås

1 stor lök
4 vitlöksklyftor
olivolja att fräsa i
2 tsk tomatpuré 
500 g färs, jag använde kalkonfärs
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 msk kanel
1 msk Sukrin gold
1 msk rödvinsvinäger 
1 tetra krossade tomater (à 390 g)

1-2 pkt fetaost, jag använde 250 g vitost
persilja

Så här gör du

Börja med att skära auberginen i skivor på längden i centimetertjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och salta. Blanda skivorna så att alla får salt på sig. Låt stå i 30 minuter.

Medan skivorna lakar ur i saltet bland ihop kryddoljan. Skölj sedan av saltet från aubergine skivorna och torka av dem med hushållspapper. Lägg dem på en bakpappersklädd ugnsform. Pensla båda sidorna av aubergineskivorna med kryddoljan och baka dem i 225 grader mitt i ugnen 15 minuter på varje sida.

Medan du bakar aubergineskivorna i ugnen gör färssåsen. Fräs lök och vitlök mjuk på medelvärme. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut och blanda sedan med löken. Vänd ner färsen och stek tills den har fått yta. Rör om då och då.

Tillsätt kryddorna, vinägern och de krossade tomaterna. Låt koka ihop så att det blir en fast köttfärsröra.

Montera ihop moussakan med hälften av aubergineskivorna i botten och hälften av färssmeten på. Upprepa ett varv till och smula över fetaosten på toppen. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader. Garnera med klippt persilja på toppen.

Ät med valfria grönsaker. Jag åt med tomat, rödlök, gurka och oliver samt en tzatziki om du vill.



2 tankar om "Snabbmoussaka"

    • Det var gott och var lättare än den moussakan jag brukar göra. Men det tar förstås lite tid att grilla auberginen. Men jag tycker det blir godare. Och jag tror verkligen att det behövs när man inte har någon ost- och äggstanning.

Lämna ett svar