Omelettbakelser med skagenröra

Omelettbakelser med skagenröra

Inspiration till den här rätten är en kombination av två efterrätter jag kommer ihåg från min barndom. Pinnochiotårtan på midsommarfesterna och påskbakelserna mamma gjorde av rulltårta med äppelmos som hon garnerade med vispgrädde och mandariner. Det här är min matvariant som kom till när jag hade massor av ägg och en dunk äggvita hemma.

Det är behöver du

Omelettbotten

6 medelstora ägg
2 dl grädde (40%)
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Omelettoppen

250 g äggvita (Finns på tetra/plastflaska i mejerikylen)
50 g parmesanost, finriven

Fyllning

1 kg räkor (vikt med skal), skalade och hackade
0,8 dl majonäs
1 tsk dijonsenap
3 msk dill, finhackad färsk eller frusen
ev. salt och peppar att smaka av med

Garnityr

200 g philadelphiaost
1 dl créme fraîches
2 tsk pepparrot, riven från burk

1 burk röd stenbitsrom
dillvippor
småtomater, delade
citronskivor

Så här gör du

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Om du använder lite dyrare räfflat papper behöver du inte smörja, annars pensla pappret med smält smör.

Vispa ihop de hela äggen tillsammans med salt och peppar.

Slå omelettsmeten i formen. Jag har en lite mindre plåt med kant där bakplåtspappersarket går upp en bit på kanterna.

Vispa äggvitan fluffig som du gör till en maräng. Smeten är klar när du kan vända bunken upp och ner utan att äggvitesmeten rinner ur bunken. Rör i parmesanen och klicka sedan ut den vispade äggvitan som ett täcke ovanpå äggsmeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, cirka 15 minuter. 

Under tiden gör skagenröra. Börja med att grovhacka räkorna men spara en handfull till garnityr av bakelserna. Blanda sedan de hackade räkorna med majonäs, dijonsenap och dill. Smaka av med salt och peppar.

När omeletten är klar stjälp upp med ovanansidan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna en aning och dra sedan av bakplåtspapperet som omeletten har gräddats på i ugnen.

När omeletten har svalnat en aning bred på skagenröra på omeletten.

Rulla den sedan som en rulltårta från ena långsidan till den andra med hjälp av bakplåtspapper i botten. Försök rulla den tight och avsluta med att få skarven underst.

Skär i stubbar och lägg upp på ett fat.

Rör ihop philadelphiaost med pepparrot. Jag använde en färdigriven på burk men det går bra att använda färsk eller sådan du hittar på tub. Mitt mått utgår från den på burk. Tillsätt lite i taget och smaka av tills du är nöjd.

Använd gärna en sprits och spritsa en fin klick på varje bakelse. Garnera med pepparrotskräm, stenbitsrom, tomat, citron och dill.



Lämna ett svar