Risfri ryssröra

Risfri ryssröra

Ett bambarecept, alltså en maträtt som serveras skolans matbespisning. I originalreceptet ingår ris. Jag har bytt ut det mot en förpackning ”ris” gjort på ”mjöl” från konjaksrot som är kolhydratfritt. I skolan brukade man servera i pitabröd. Jag väljer att fylla röran i ett stort salladsblad som jag försiktigt lirkar loss från ett huvud isbergssallad så att den blir som en skål.

Det här behöver du

500 g nöt- eller blandfärs
olivolja att fräsa i
4 dl riven vitkål, finstrimlad
15 cm purjolök, skivad
1 röd paprika, strimlor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk oregano
2 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar eller 1 tsk chilipeppar beroende på hur mycket hetta du vill ha
1 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 frp rootris, väl sköljt – skippa om du inte får tag på det
salt och peppar
ev. 1/2 dl vatten

isbergssallad
srirachamajonäs

Exempel på ris på konjaksrotsmjöl


Så här gör du

Fräs grönsakerna i olivolja i en stekpanna. Jag börjar med lök, vitlök och paprika tills de börjar mjuka. Häll över i stekgryta

med lock. Fortsätt med att fräsa vitkålen mjuk i olivolja och häll även över den till grytan.

Fräs färsen tills den är helt brynt. Salta och peppra. Fös undan färsen lite och tillsätt tomatpuré och låt den fräsa någon minut tills du rör runt den i med färsen.

Tillsätt fond och kryddor och blanda runt. Häll över i grytan. Rör ner ”riset” och lite vatten om det är för torrt och låt det puttra ihop med övriga grytan i 5-10 minuter. Grytan ska dock inte vara såsig utan vattnet ska koka ihop

Servera ryssröran i några blad isbergssallad och med srirachamajonäsen. Det går att köpa färdig srirachamajonäs men jag brukar blanda till egen med majonäs och srirachasås.



2 tankar om "Risfri ryssröra"

Lämna ett svar