Shakshukaköttbullar

Shakshukaköttbullar

Shakshuka är en populär maträtt som man hittar både i Nordafrika och Mellanöstern. Det är en smakrik ock lite kryddstark tomatragu med pocherade ägg. Liknande maträtter hittar man även i andra delar av världen t ex Huevos Rancheros även om ingredienserna skiljer sig åt en aning. I det här receptet har jag valt att proteinproppa tomatsåsen och både ha i ägg och köttbullar. Köttbullarna har fått en marockansk touch i smakbilden.

Det här behöver du

Tomatsåsen

1 gul lök, hackad
2 solovitlökar, finhackade
2 msk tomatpuré

2 tsk chilipulver 
2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin
2 frp krossad tomat (á 400 g) 

salt & peppar 

olivolja att steka i

Köttbullarna

400 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
1 tsk spiskummin, mald
1 msk torkade korianderblad
1 solovitlök, finrivend
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl yoghurt (10%)
olivolja att steka i

4 ägg
chiliflakes
flingsalt
50 g ruccolasallad

OBS! Jag hade inte tillgång till färsk koriander. Jag tror det skulle vara dundergott att toppa med det. Men det var trevligt med ruccola också och det går säker toppen med persilja om man känner för det.

Så här gör du

Tomatsåsen

Hetta upp olja i en stekpanna och svetta lök och vitlök tills de blivit mjuka utan att ha tagit färg.

Ha i tomatpuré och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt chili- och paprikapulver samt koriander och rör om. Ha i tomatkrosset och låt såsen sjuda långsamt i ca 10-15 min under lock. Smaksätt med salt och peppar.

Köttbullarna

Under tiden tomatsåsen puttra gör köttbullarna. Blanda färs, salt, spiskummin, koriander, riven vitlök och citronskal och yoghurt väl i en bunke.

Forma 16 pingisstora köttbullar och bryn dem i omgångar i olja i en stekpanna på medelhög värme tills de har fin färg runt om. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen i grytan. Låt de koka i tomatsåsen några minuter.

Fös sedan undan köttbullarna och knäck försiktigt ned äggen i tomatsåsen och låt dem stelna. Lägg ett lock på grytan så stelnar äggen snabbare. Det tar ca 10 minuter på låg värme med lock.

Servera grytan med lite ruccolasallad. Krydda gärna lite extra med chiliflakes och flingsalt.



Lämna ett svar