Pressgurka

Pressgurka

Jag har utgått från ett recept från min farmor men ersatt sockret till sötningsmedel. Om du ogillar sötningsmedel kan du istället göra gurkan på samma sätt i första delen av receptet och istället för ättika och vatten bara använda lite äppelcidervinäger att lägga in den med tillsammans med persilja och smaksätta med lite vitpeppar.

Det här behöver du

1 slanggurka
3 krm salt
2 msk ättika, 12 %
1 dl vatten
1-2 msk sötningsmedel (t ex Sukrin)
1/2 krm vitpeppar, finmortlad eller från kvarn
2 msk persilja, färsk finhackad

Så här gör du

Skölj gurkan och skiva den sedan tunt med vass kniv, mandolin eller osthyvel. Blanda gurkskivorna med saltet. Lägg dem i ett durkslag med en tallrik ovanpå och sedan något tungt på tallriken. Jag brukar använda en mortel. Låt gurkan ligga i press i ca 30 minuter.

Blanda ättika, vatten och sötningsmedel. Lägg i gurkan, persilja och vitpeppar. Ställ in i kylen och låt stå någon timme så att smakerna utvecklas.2 tankar om "Pressgurka"

Lämna ett svar