Sockerfri inlagd sill

Sockerfri inlagd sill

Första gångerna jag la in sill köpte jag hela sillar från tunna som jag fick filéa och vattna ur. Sedan blev det filéer som bara var att vattna ur. De senaste åren har jag kört med 5-minuters sill som bara behöver läggas i lag eller någon krämig röra. Nu finns det nästan bara den varianten att få tag på. Jag väljer dock numer inte 5-minuterssillen eftersom den skiljer sig stort i kolhydratinnehåll mot de urvattnade filéerna, 27 gram/100 gram kontra 0,7 gram/100 gram. Jag gör min egna 1-2-3-lag och använder sötningsmedel istället för socker.

OBS! Tänk på att sötningsmedel saknar den konserverande effekt som socker har som egenskap. Var extra noggrann med hygien och förvaring i kyla. Gör inte större sats än att du kan äta upp det inom några dagar.

Det här behövs

1 förpackning urvattnad inläggningssill (430 g)
1 morot, skalad och skivad
1 rödlök, skivad

1/2 dl ättika (12%)
1-1/2 dl Sukrin melis eller liknande sötningsmedel
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor

Så här gör du

Skölj sillen och skär den i sneda bitar. Varva lök, morötter och sill i en glasburk med lock. Låt burken stå i kylen medan du gör ordning lagen.

Blanda ihop vatten, ättika, sötningsmedel och kryddor i en kastrull. Koka upp, rör om tills sötningsmedlet har löst upp sig helt. Sätt på ett lock och låt svalna tills lagen är kylskåpskall.

Häll på den kylskåpskalla lagen över sillen och grönsakerna i glasburken. Ställ burken med locket stängt i kylskåpet i 2 dagar innan du äter den.2 tankar om "Sockerfri inlagd sill"

Lämna ett svar