Helenas köttbullar med extra julsmak

Helenas köttbullar med extra julsmak

Köttbullarna går utmärkt att göra i god tid före jul och sedan frysa in. Det bästa sättet att sedan tina dem är i kylskåpet ett dygn innan du ska äta dem. Innan servering värm dem varsamt i smör tills de är helt genomvarma och har en fin färg.

Det här behöver du

1 kg nötfärs
1 stor gul lök, riven (smått)
2 ägg
2 dl grädde (40%)
10 ansjovisfiléer, mosade
2 msk dijonsenap
2 tsk salt
1 krm svartpeppar, hel och mortlad
1 krm vitpeppar, hel och mortlad
1 krm kryddpeppar, hel och mortlad
1 krm kryddnejlika, färdigmald

smör att steka i

Så här gör du

Blanda färs, lök, ägg, grädde, ansjovismos och senap tillsammans med salt och kryddor till en välblandad smet. Smaka av färsen antingen rå eller stek en provköttbulle. Om du tycker att färsen är för lös låt den stå i kylen en stund innan du rullar till små köttbullar. Fukta gärna händerna emellanåt så får du fina runda släta köttbullar.

Stek köttbullarna i rikligt med smör i en stekpanna i omgångar på medelvärme. Om du gör köttbullar som ska stekas upp igen gör det inget om de är lättstekta. På så sätt slipper du torra köttbullar.2 tankar om "Helenas köttbullar med extra julsmak"

Lämna ett svar