Gurkraita

Gurkraita

En perfekt gomsvalkare om du äter stark indisk mat. Den påminner mycket om andra gurk- & yoghurtsåser runt om i världen; grekiska tzatzikin, cacik från Turkiet eller Khiar wo laban som görs runt om mellanöstern. I stort sett skiljer de sig inte mycket från varandra. Gurkan är lite olika stor och kryddningen varierar en aning.

Det här behöver du

1/2 gurka, finhackad
1/2 solovitlök eller en liten klyfta vitlök, finriven
1 msk färsk mynta, finhackad eller 1 tsk torkad mynta
1/2 tsk salt
2 dl yoghurt 10%-ig

Så här gör du

Om du vill ha en fast raita dela gurkan på längden och skrapa ut kärnorna innan du skär tärningar av den. Blanda sedan övriga ingredienser och smaka av. Ställ in den i kylen och låt stå ca 1 timme så att smakerna hinner utvecklas. Om du vill ha en såsigare variant går det istället att riva hela gurkan med kärnhus och allt.Lämna ett svar