”En bra sås reder sig själv” – TIPS

”En bra sås reder sig själv” – TIPS

Jag bakar inte på vanligt mjöl eftersom det innehåller för mycket kolhydrater för mig. Jag använder faktiskt inte ens vetemjöl för att reda sås. Det finns andra sätt. Här är några.

GRÄDDSÅS

STEKPANNA ISTÄLLET FÖR KASTRULL

Grädde är lätt att koka ihop till en krämig sås men det tar lite längre tid än att göra t ex en toppredning på vetemjöl. Gör din sås i ett vidare kärl, i stekpannan istället för en kastrull. När jag gör t ex champinjonsås har jag också ett annat knep. Jag steker svampen och sedan häller jag lite grädde i taget som får börja koka in och fyller sedan på successivt istället för att tillsätta all grädde på en och samma gång.

50/50

Du kan också byta ut hälften av grädden till créme fraîche. Det ger dock en lite syrligare ton till såsen.

BECHAMELSÅS

50/50

Istället för att fräsa smör och mjöl och tillsätta mjölk kan du göra en bechamel på hälften grädde och hälften naturell Philadelphiaost. När du kokat ihop de båda kan du få till en riktigt tjock och krämig sås eller stuvning.

RIVEN OST – LAGRAD ELLER MILD

Smaksätt med en lagrad riven ost om det passar maträtten. Osten hjälper också till att byfånen tjockare konsistens. Om du bara vill komma åt en tjockare sås men inte smaksättning kan du använda en riven gräddost som inte tillför smak.

DIJONSENAP

Senap hjälper också till att få lite tjockare konsistens. Tänk på hur gul ärtsoppa beter sig är du rör ner en klick senap. Dijonsenap är perfekt för ändamålet eftersom den är kolhydratsnål.

ÄGGULA

Om du någon gång ätit en moussaka med ett tjock bechamellager på toppen kan du vara säker på att de använt en ansenlig mängd äggula för att få till den konsistensen. Det man behöver vara noga med är att tillsätta dem mot slutet och vara noga med att ta bort kastrullen från plattan och vara ivrig med rörandet så att det inte blir äggröra.

SVAMPMJÖL

Jag använder torkad svamp som jag mal ner till mjöl. Eftersom torkad svamp sväller i vätska fungerar den också ”redande”

SIMMIGA KLARA

XANTHANGUMMI

När du lagar asiatiskt och vill få till en lite simmigare sås kanske du normalt använder t ex arrowrot eller maizenamjöl. Jag använder istället xanthangummi. Man bör vara försiktig och endast ha i ett kryddmått i taget för att inte konsistensen ska bli för redd.2 tankar om "”En bra sås reder sig själv” – TIPS"

Lämna ett svar