Hasselbackspumpa

Hasselbackspumpa

Jag längtar efter pumpasäsongen. Det brukar gå att få tag på pumpa året om men oftast är det butternut pumpan man hittar. Framåt hösten brukar många butiker plocka hem fler sorter. De flesta pumpar ligger på mellan 4-12 kolhydrater per 100 gram. Butternut är den som toppar tabellen. Bättre alternativ är muscatpumpan och jättepumpan. (Den man brukar använda och skära ut lyktor av till Halloween.) Min absoluta favorit är Hokkaido. Om man får tag på lite mindre frukter behöver man inte ens ta bort skalet eftersom det mjuknar när man rostar den. I det här receptet har jag använt butternutpumpa, eftersom det var den som jag fick tag på. Men det går utmärkt att använda vilken pumpa som.

Det här behöver du för 4-6 personer

1 st butternutpumpa
3 msk msk olivolja
1 tsk flingsalt
färsk timjan
1 krm chiliflakes
1 solovitlök riven

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Klyv butternutpumpa i hälften på längden. Skrapa ur kärnorna och skala pumpan t e x med en liten vass fruktkniv.

Lägg pumpan med snittytan nedåt och skär smala snitt i pumpan utan att skära helt igenom.

Blanda ihop övriga ingredienser och pensla på pumpan.

Ugnsbaka i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk och har vacker färg. Jag penslar pumpan några gånger med den kvarvarande kryddorna.

Man kan strö lite rostad hackad hasselnöt på pumpan vid servering eller smula över lite fetaost eller chèvreost.3 tankar om "Hasselbackspumpa"

 • Hej Helena,
  Först och främst vill jag säga att du har en otroligt fin sida med så många fantastiskt fina och inspirerande recept.
  Jag har en liten fråga till dig. Snart vankas Julen och jag undrar om du kanske skulle kunna bjuda på ett litet recept på en Julskinka som inspirerad av ditt härliga pumparecept.
  Tackar på förhand
  Med vänlig hälsning,/Gunilla

  • Hej Gunilla! Tack för frågan och din feedback 💕 Jag hoppas att jag inte missuppfattar dig nu. Jag tror att du är ute efter en pumpa som skulle fungera som ett alternativ till skinka. Jag har gjort ett vegoalternativ på skinka en gång med kålrot som bas som jag oljade in med olivolja, kryddade och bakade mjuk och sedan panerade med senap, äggula och ströbröd.

   Jag skulle välja en passande pumpa (t ex halloween som är lite rund/avlång i formen), grovkornig dijonsenap och ersätta ströbrödet med mandelmjöl. Men om det inte är vegetarianer som skulle äta hade jag istället för mandelmjöl valt krossade fläsksvålar. Det är nästan så att jag blir lite sugen att prova 😀

Lämna ett svar