Rostad blomkålssoppa med baconsmul

Rostad blomkålssoppa med baconsmul

Den här soppan får extra karaktär eftersom jag väljer att rosta blomkålen istället för att koka den. Att dessutom låta lite vitlök gå med i ugnen ger en extra dimension.Jag lyxar också till det med att pimpa soppan med trattkantareller och toppa den med krispigt baconsmul och klippt persilja.

Det här behöver du

1 blomkålshuvud
3 solovitlökar, skalade och halverade
olivolja
salt och peppar

1 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 tsk kantarellfond
1 ask Cantadouost med vitlök och örter
1 näve torkade trattkantareller

1 paket bacon
finhackad persilja

Så här gör du

Börja med att bryta blomkålshuvudet till mindre buketter och lägg på en ugnsplåt tillsammans med vitlöken. Ringla olivolja över och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Jag använde kryddor från Santa Maria som kommer i inbyggd kvarn – Rock salt, Roasted garlic and peppar samt Five peppers.

Under tiden grönsakerna rostar blanda till en grundbuljong med vatten, kycklingbuljongtärningar, kantarellfond, cantadouost och smulad trattkantarell.

När grönsakerna är mjuka ta ut några små blomkålsbitar och blandar sedan ned resten i buljongen. Mixa sopan med mixerstav eller liknande. Smaka av soppan med salt och peppar.

Skär bacon i tunna strimlor och stek knaprigt till ett baconsmul. Låt smulet rinna av på en bit hushållspapper.

Servera den mixade soppan och toppa med lite av den rostade blomkålen som du tagit undan tillsammans med baconsmul och finhackad persilja.Lämna ett svar