Broccolisoppa med skaldjurstouch

Broccolisoppa med skaldjurstouch

Den här soppan kom till av ett kyl- och frysens. Jag hade hittat räkspett på rå räkor i marinad som blev en god topping till broccolisoppa. Broccoli är stapelvara hemma hos mig men ibland hinner den bli lite ledsen innan den får vara med och leka i köket. Då passar den utmärkt att göra soppa på.

Det här behöver du

500 g färsk broccoli
1 rödlök, grovhackad
1 solovitlök eller vitlöksklyftor, grovhackad
smör
örtsalt
svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
150 g kräftost
cayennepeppar
räkspett eller annan topping

Så här gör du

Skala stammen på broccolin och skär ner i mindre bitar. Bryt även upp broccolitoppen i mindre buketter.

Fräs broccoli, lök och vitlök i smör i några minuter. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp och puttra tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter.

Mixa soppan så slät som du vill ha den med mixerstav eller i en mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen om du använt mixer. Häll på grädde och kräftost och värm upp soppan igen. Smaka av med cayennepeppar och eventuellt mer salt.

Jag stekte upp vitlöksräkorna i olja i en stekpanna och serverade till. Men jag kan tänka mig att vanliga skalade räkor också skulle kunna fungera alldeles utmärkt.Lämna ett svar