Svampbuljong med bladspenat och kycklingfrikadeller

Svampbuljong med bladspenat och kycklingfrikadeller

Det här behöver du

Buljongen

200 g färska champinjoner, skivade
2 schalottenlökar, skivade
10 cm purjolök, finhackad
smör och rapsolja
1 tsk hela fänkålsfrö, mortlade
1 tsk hela kumminfrön, mortlade
1 1/2 l vatten
1 näve torkade trattkantareller
1 kycklingbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
vitvinsvinäger
65 g bladspenat, färsk
örtsalt
chiliflakes
persilja

Frikadellerna

500 g kycklingfärs
1 ägg, uppvispat
1 solovitlök, riven
1 tsk sambal badjak eller sambal oelek
ca 1 tsk salt

Så här gör du

Svetta löken i smör och olja i några minuter och tillsätt fänkål och kummin som får fräsa med någon minut tills du känner doften av kryddorna. Tillsätt lite mer smör och fräs med champinjonerna i några minuter innan du tillsätter vattnet och smular ner buljongtärningarna och trattkantarellerna. Låt buljongen koka upp och sedan puttra medan du gör ordning frikadellerna.

Blanda alla ingredienserna till frikadeller till en smet. Provstek en klick och justera eventuellt med mer krydda. Med hjälp av två teskedar formar du sedan till quenneler och lägg upp dem på en skärbräda.

Smaka av buljongen, tillsätt mer sälta, hetta och tillför syra om du önskar. När du är nöjd med balansen på buljongen fös ner quenellerna, lite i taget och peta försiktigt runt dem i buljongen så att de håller ihop men får möjlighet att sjuda färdigt. Vänd ner en påse färsk spenat och servera soppan genast med lite klippt persilja över.

Jag serverad soppan med en skiva fröknäcke, massor av smör och en tjock skiva god ost.Lämna ett svar