Helstekt fläskytterfilé, ugnsbakad blomkål med BBQ-sås och gorgonzolasås

Helstekt fläskytterfilé, ugnsbakad blomkål med BBQ-sås och gorgonzolasås

Det här behöver du

ca 1 kg fläskytterfilé 
salt & peppar
smör

1 blomkålshuvud
olivolja
salt & peppar
BBQ-sås (sockerfri)

smör 
1 schalottenlök, finhackad
1 dl grädde
1 dl créme fraîche 
150 g philadelphiaost 
1/2 tsk dijonsenap
salt och peppar
150 g gorgonzola

Så här gör du

Fläskytterfiléen

Putsa köttet om det behövs. Krydda med salt och peppar runt om köttet. Fräs köttet i smör tills hela biten fått stekyta. Kör köttet i ugn i 150 grader tills det nått en innertemperaturer på 68 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter i smörpapper innan du skär upp det.

Blomkålen

Skär blomkålen i skivor. Jag brukar låta roten vara kvar när jag väl trimmat bort ev ”fulheter” och sedan klyva den i mitten innan jag skär skivor. 

Ringla olivolja över, salta och peppra.

Jag låter sedan blomkålen baka i 225 g i ca 20 minuter tills den nästan är klar. Sätt ugnen på grill och full fräs. Pensla blomkålen med sockerfri BBQ-sås och ställ den under grillelementet i några minuter tills den fått fin färg.

Gorgonzolasåsen

Fräs lök mjuk i smör utan att den tar färg. Häll på grädde,  créme fraîche, färskost och smaksätt med senap, salt och peppar. Koka ihop under vispning och låt såsen puttra en aning. Smula ner gorgonzolan och vispa ihop den och låt den puttra ihop ca 5 minuter. Smaka av.2 tankar om "Helstekt fläskytterfilé, ugnsbakad blomkål med BBQ-sås och gorgonzolasås"

  • Hej, jag undrar för hur många personer dina recept är för?
    Vänliga Hälsningar från
    Annika Lager

    • Jag har valt att inte skriva ut det eftersom jag inte näringsberäknar enligt de traditionella kostråden. Vi är oftast två personer som äter i hushållet. Jag kan tänka mig att de flesta recept antingen är 2-4 portioner. Ett tips för att få en uppfattning om hur långt maten kan räcka är att titta på hur stor mängd protein receptet innehåller. 500 g kött räcker till 4-5 portioner hemma hos oss.

Lämna ett svar