Fläskfilé på grönsaksbädd med krämig gorgonzolasås

Fläskfilé på grönsaksbädd med krämig gorgonzolasås

Originalreceptet hittade jag på Facebookforumet Smakstart, en måltidsupplevelse med bra ingredienser smakfullt kombinerade. En mycket trevlig och vänlig maktgrupp. Den är inte inriktad på lågkolhydratkost men jag hittar mycket inspiration och anpassar till mina kostbehov.

Med anpassning blev den här rätten ändå suveränt god. Gorgonzolan gifte sig med rödbetorna och morötterna som alla passade perfekt till det smakrika köttet. Obs! Jag marinerade mitt kött över ett dygn.

Rödbetor och morötter innehåller 9 gram kolhydrater per 100 gram. Om du äter strikt välj att plussa på salladen och sparrisen och skippa rotsakerna.

Det behöver du till 4 portioner

Kött och grönsaker

ca 600g fläskfilé
smör/olja att steka i
4 rödbetor, små
4 morötter, små
1 knippe färsk timjan
250 g grön sparris
1 påse salladsmix
2 salladslökar
1 tsk solrosfrön

Marinad till köttet

2 msk olivolja, neutral smak
1 tsk sambal oelek
1 msk fibersirap
1 solovitlök, riven
1 msk risvinäger
1 msk tamarisoja
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar

Krämig gorgonzolasås

1 schalottenlök, finhackad
smör att steka
1 1/2 dl grädde
1 dl crème fraîche
150 g gorgonzolaost (spara 1/3 till garneringen)
1/2 tsk dijonsenap
1/2 krm svartpeppar
salt

Så här gör du

Blanda ingredienserna till marinaden. Putsa fläskfilén och lägg den i marinaden, gärna i en bunke med lock. Låt köttet marinera i några timmar och helst över natten.

Skala och klyfta rödbetorna. Skala och halvera morötterna. Ansa sparrisen genom att skölja och bryta av den träiga delen av stjälken. Strimla salladslöken. Skölj salladen om det behövs.

Ta ut köttet ur marinaden och torka av det om det behövs. Lägg ner morötterna och rödbetorna i marinaden när du tagit upp köttet och låt dem marinera medan du steker köttet.

Hetta upp smör och olja i en upphettad stekpanna och stek köttet runt om för att få en fin yta.

Lägg över fläskfilén i en ugnsform tillsammans med rödbetorna, morötterna och den kvarvarande marinaden tillsammans med timjankvistar. Tillaga mitt i ugnen på 125 grader tills rödbetorna och morötterna är mjuka och köttet har en innertemperatur på 65-68 grader. Det tar ca 45 minuter.

Medan köttet, rödbetorna och morötterna bakar i ugnen gör såsen. Börja med att fräsa löken mjuk i smör utan att den tar färg. Använd gärna en vid kastrull. Häll i grädde, crème fraîche och dijonsenap. Smula ner 2/3 av osten till såsen. Spar 1/3 av gorgonzolan till servering. Låt såsen puttra några minuter tills den börjar tjockna och du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Värmehåll under lock.

Ta ut köttet och låt det vila inlindad i ett smörpapper i ca 10-15 minuter.

Höj värmen på ugnen till 225 grader och låt rödbetor och morötter ta ett sista varv i ugnen medan köttet vilar.

Det sista du gör medan köttet vilar och de ugnsbakade grönsakerna går klart är att sjuda sparrisen i saltat vatten tills den är lagom mjuk med ett litet bett kvar i konsistensen. Jag brukar helt enkelt koka upp vatten, salt och sparris under lock och sedan låta den koka en minut och sedan fylla upp kastrullen med kallt vatten och sedan snabbt hälla av vattnet och tillbaka med sparrisen i kastrullen utan vatten men med lock

Skiva upp köttet. Lägg upp salladen på ett stort fat eller en skärbräda. Placera ut kött, rödbetor, morötter och sparris. Smula bitar av den sista biten av gorgonzolaost över salladen och grönsakerna och även salladslök och solrosfrön. Servera med gorgonzolasåsen.Lämna ett svar