Lyxig laxomelett

Lyxig laxomelett

En lyxig bufféomelett som med fördel serveras direkt från spisen och varför inte direkt ur stekpannan. För att maxa tillbehören toppar jag omeletten och låter den vara öppen. Omeletten på bilden är tänkt som bufférätt för 6 personer.

Det här behöver du

6 ägg
1 dl grädde (40%)
1 dl riven västerbottenost
salt och peppar
smör att steka i

6 skivor rökt lax
6 kokta sparrisar, gärna gröna, kokta i saltvatten så att det fortfarande finns spänst i dem
1 påse (à 500 g) frysta räkor, gärna lite större (70/90), tinade och skalade
dill som garnityr

Så här gör du

Vispa ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.

Smält smör i en stekpanna, gärna non-stick, och slå på smeten. Stek på medelvärme. Skaka pannan till en början tills äggsmeten börjar stelna. Gör sedan små hål med stekspaden i de gräddade delarna av omeletten under gräddning. Fyll igen hålen som du skapar med ogräddad omelettsmet. Fortsätt tills omeletten så gott som helt stannat. Den ska inte få för mycket färg på undersidan för att den ska stanna på ovansidan utan att du behöver vända den som en pannkaka. I så fall behöver du sänka värmen. utan sänk värmen om den in smeten mot mitten av stekpannan medan den tillagas.

Låt omeletten glida ner på ett vackert fat eller servera den direkt ur pannan. Servera omeletten öppen och garnera den med sparris, kallrökt lax, räkor och dill.
Lämna ett svar