Yakiniku med syrlig kålsallad

Yakiniku med syrlig kålsallad

Jag älskar verkligen här japanska rätten men har undvikit den på grund av den sockerstinna såsen och att det självklara tillbehöret är ris som är alldeles för kolhydratrika för mig. Men… nu tar jag revansch och gör en egen gluten- och sockerfri teriyakisås som jag marinerar köttet i och istället för ris äter jag en syrlig vitkålssallad till. Det är vanligast att man gör den på lövtunna skivor entrecôte. Här använder jag lövbiff som jag mörar i bikarbonat.

Det här behöver du

400 g lövbiff i tunna strimlor
1 tsk bikarbonat
1 sats teriyakisås
2+1 salladslök
1 röd chili
olja att steka i
sesamfrön att garnera med

1 lime, pressad
1 msk neutral olja
1 tsk fibersirap
1 krm svartpeppar, grovmalen
1 krm flinsalt
200 g vitkål, finstrimlad
1/2 dl koriander eller persilja finklippt

Så här gör du

Preppa köttet

Strö bikarbonat över köttet och blanda. Låt stå 30 minuter. Skölj av köttet i kallt vatten i ett durkslag och torka det.

Lägg köttet i teriyakisåsen och låt marinera i 60 minuter.

Gör salladen

Blanda limesaft, olja och fibersirap. Krydda med salt och peppar. Blanda ner finstrimlad vitkål i dressingen. Krama vitkålen med dressingen med händerna så att dressingen fördelas väl i kålen och kålen slakas. Blanda i det kryddgröna.

Stek köttet

Strimla salladslöken och chilin. Om du gillar hetta i maten behåll kärnorna i chilin. Om du gillar lagom starkt, dela chilin och skär bort mellanväggarna och kärnorna. Om du föredrar utan styrka skippa chilin helt.

Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Fräs chilin och 2/3 av salladslöken i oljan några minuter och stjälp sedan upp köttet med marinaden. Stek några minuter tills köttet är genomstekt.

Servera

Servera kålsalladen med yakinikun. Strö över det sista av den strimlade salladslöken och sesamfrön på köttet.
Lämna ett svar