Birgittas kycklingbuljong

Birgittas kycklingbuljong

Om du inte redan har bekantat dig med Birgitta Höglund och hennes härliga matrikedom vill jag introducera henne genom detta härliga recept på kycklingbuljong. Det är inte så krångligt att koka egen fond men det tar lite tid. Mesta av tiden sköter dock buljongkoket sig självt. Det jag gillar bäst med Birgittas buljong är att det är få ingredienser och att hennes tillagningsmetod ger en buljong som är full av smak och gör gott för kroppen. I och med att hon tillsätter äppelcidervinäger och låter buljongen koka så länge bidrar det till att brosket från kycklingbenen löses upp bättre och tillför mer kollagen till buljongen. Kollagen sägs vara mumma för värkande leder, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.

Det här behöver du

1 hel kyckling, gärna ekologisk, styckad i mindre bitar
2 morötter, hackade
2 lökar, hackade
1/2 purjolök, skivad
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger
1 knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1 1/2-2 msk salt

Så här gör du

Skölj av kycklingen och stycka den. Jag brukar lägga undan bröstfiléerna till annan men använder allt annat till buljongkoket. Om du vill använda även filéerna låt dem gå med hela. Här har du tips på hur du kan stycka en hel kyckling.

Lägg kycklingbitarna i en stor gryta som du har lock till. Häll på vatten så det precis täcker kycklingdelarna. Koka upp och skumma sedan bort proteinet med en hålslev.

Tillsätt grönsaker, lagerblad, vinäger, pepparkorn och salt, börja med den mindre mängden salt. Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Ta upp kycklingdelarna med hålsleven och låt de svalna lite innan du plockar av kycklingkött och lägg undan till annat. Lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av buljongen med en nätsil ner i en bunke. Häll upp buljongen i glasburk med tätt lock och låt svalna. Buljonger förvaras i kylen och håller upp till en vecka och är toppen som grund till såser och soppor.

Om du fryser in buljongen kan du använda en istärningsform. Jag brukar ta 1-2 tärningar ur frysen och hälla över kokande vatten och dricka som värmande dryck. Salta lite extra om det behövs för smaken.Lämna ett svar