Shrimp Saganaki

Shrimp Saganaki

En smakrik tomatsås med gratinerad fetaost eller saganakiost (om du får tag på det) toppad med räkor och persilja. Den här gången åt jag med en sallad som tillbehör. Nästa gång ska jag testa att äta med lågkolhydratsbaguetter där havrefibrer och mozzarellaost utgör basen.

Det här behöver du till 2 personer

300 g fetaost
500 g räkor
1 gul lök, hackad
2 solovitlökar eller 4 vitlöksklyftor, finhackad
1 färsk chili, finhackad
2 msk tomatpuré
1 tetra krossad tomat (á 395g)
1 liten knippe persilja, hälften till tomatsåsen och hälften till garnering
olivilja till garnering och stekning
citron att pressa över vid servering
salt
svartpeppar

Så här gör du

Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, chili och vitlök under omrörning i nån minut på medelhög värme. Vänd i tomatpuré och fräs på den någon minut och rör runt den med grönsakerna. Vänd i krossad tomat, smaka av med salt och peppar. Låt tomatsåsen puttra under lock på medelhög värme i ca 15 minuter. Ta av locket och låt koka ihop något till lite fastare konsistens i cirka 5 minuter. Vänd ner hälften av persilja i tomatsåsen och rör.

Häll tomatsåsen i en ugnsform. Jag valde att använda två portionsformar som jag fördelade tomatsåsen i. Lägg fetaosten på tomatsåsen och ringla över lite olivolja. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut formen/formarna från ugnen, toppa med räkorna och tillaga räkorna lite snabbt i ugnen, ca 30 sek. Pressa citron och garnera med resten av persiljan innan servering.Lämna ett svar