Blomkålsotto med skogschampinjoner

Blomkålsotto med skogschampinjoner

Risotto på vanligt stärkelserikt ris fungerar inte bra för mig så jag gör en variant på blomkålsris (riven blomkål). I en vanlig risotto är det just stärkelsen som bidrar till krämigheten i en risotto. Det kompenserar jag med grädde, färskost och mycket parmesan. Om du skippar kycklingen som topping har du en vegetarisk rätt.

Det här behöver du till 4 personer

4 schalottenlökar, finhackade
2 solovitlökar, finhackade
100 g skogschampinjoner, finhackade
smör att steka i
salt och peppar
1 dl vitt vin, torrt
500 g blomkål riven, färsk eller färdigriven från fryst påse 
1 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl vispgrädde
1/2 dl färskost 
2-3 dl parmesan riven

2 kycklingfiléer
smör att steka i
salt och peppar

100 g skogschampinjoner, tunt skivade
smör att steka i
salt och peppar

persilja 
parmesan, riven

Så här gör du

Börja med att steka kycklingfiléerna i smör. Krydda med salt och peppar. Tag av dem när de nått en innertemperatur mellan 65-70 grader och lägg dem åt sidan med lite smör papper runt om och låt dem vila.

Stek de skivade champinjonerna väl i smör tills de är gyllenbruna. Smaksätt med salt och peppar och tag undan dem att toppa anrättningen med.

Stek sedan de finhackade champinjonerna till blomkålsotton väl i smör. Tillsätt lök och vitlök och fräs på medelvärme tills de mjuknat.

Tillsätt vinet och låt det reducera. Tillsätt lite mer smör och sedan den rivna blomkålen. Låt det fräsa en liten stund tillsammans med svamp och lök.

Ha sedan i vatten och grönsaksbuljong och låt blomkålen puttra under lock tills den börja mjukna.

Ta bort locket och tillsätt grädde och färskost. Låt koka ihop till en krämig konsistens och smaksätt sedan med parmesanost och låt koka ihop ytterligare. Smaksätt med salt och peppar.

Skär upp kycklingfilén. Grunda tallrikarna med blomlålsotto. Toppa med kyckling och stekt svamp. Strössla över med lite mer riven parmesan och persilja.Lämna ett svar