Skånsk kalops på nytt sätt

Skånsk kalops på nytt sätt

Kalops är en hyfsad husman ur kolhydratshänseende med några justeringar. För mig går potatis som tillbehör bort. Jag bjuder på kålrotsmos istället. De inlagda rödbetorna på burk från butiken går bort och ersätts istället av hemlagade med sötningsmedel. Själva kalopsen reder jag med lite lök och morötter från grytan som jag mixar. Då slipper jag vetemjölet men kan ändå få till den där simmiga konsistensen som en riktig kalops har.

Det här behöver du

Grytan

1 kg högrev eller liknande grytkött i tärningar ca (3*3 cm)
salt och grovmalen svartpeppar att krydda köttet med
smör att fräsa köttet i

3 morötter, i bitar
3 gula lökar, i klyftor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
8 dl vatten
1/2 dl kalvfond

Kålrotsmoset

800 g kålrot, skalad och skuren i bitar
1 tsk salt till kokvattnet
smör
salt och peppar
persilja

Så här gör du

Grytan

Bryn köttet i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda varje omgång med salt och peppar och lägg över i en gryta.

Bryn sedan morötter och lök i samma stekpannan och lägg över i grytan. Lägg ner kryddpeppar och lagerblad. Häll på vatten så att det knappt täcker kött och grönsaker. Slå på fonden. Rör om i grytan.

Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så pass att grytan fortfarande puttrar. Låt den sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört. Det tar ca 1 1/2 timme.

Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna och det mesta av löken. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering.

Kålrotsmoset

Koka kålroten mjuk i saltat vatten i en kastrull med lock. Häll av vattnet och låt kålroten ånga av ordentligt i ett durkslag.

Mixa med smör tills du har fått ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar. Jag brukar använda matberedare med kniven i om jag gör mycket mos.

Servera gärna kalopsen och kålrotsmoset med inlagda rödbetor.Lämna ett svar