Hünkar Begendi

Hünkar Begendi

Hünkar Begendi eller The Sultan’s Delight är en turkisk lammgryta med ett lent auberginemos. Moset passar utmärkt även till andra rätter.

Det här behöver du

1 kg lammkött, i små tärningar
2 stora gula lökar, grovt hackade
1 solovitlök eller 3 stora klyftor, finhackade
1 sivri (turkisk paprika) eller 2 gröna chili, hackade
2 rågade msk tomatpuré
5 tomater, tärnade
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar

3-4 auberginer
2 dl vispgrädde
1 dl naturell färskost
1-2 dl västerbottenost
salt och peppar

Så här gör du

Börja med att fixa till auberginen. Stick hål i varje aubergine med en gaffel på 4-5 ställen på ovansidan. Låt dem grilla mitt i ugnen på gallret i 225 grader ca 30 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.

Stek löken i olja på medelvärme tills den börjar skifta färg. Ha i vitlöken och chilin. Låt de bryna en stund och ha sedan i köttet och bryn det. Peppra och salta. Ha i tomatpurén och låt den steka på en kort stund innan du har i tomaterna och rör om noggrant. Häll på lite vatten om det behövs. För mig behövdes inte det, eftersom det var tillräckligt med vätska i tomaterna. Låt sedan grytan puttra under lock i minst 2 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag lät grytan koka under lock ytterligare 30 minuter för att vätskan skulle koka in lite.

Fortsätt med auberginemoset genom att dela de avsvalnade auberginerna på längden och gröp ur köttet. Mosa innehållet med en stavmixer eller i matberedaren.

Gör en LCHF-bechamel genom att vispa ihop grädde och färskost och koka upp och ihop tills den tjocknat det nästan så tjock som du vill ha den. Häll i så mycket ost som du önskar. Börja med 1 dl och fyll på om du vill ha mer karaktär. Såsen tjocknar ju lite ytterligare när du har i osten. Smaka av med salt och peppar.

Montera ner bechamelen i den mosade auberginen lite i taget. Det är inte säkert att all bechamel behövs. Värm samtidigt upp moset försiktigt. Servera moset med grytan. Det är gott med något grönt till på toppen, persilja eller ruccola till exempel.Lämna ett svar