Chèvregratinerade polkabetor med rostade pinjenötter

Chèvregratinerade polkabetor med rostade pinjenötter

Om du äter begränsat med kolhydrater men inte behöver hålla dig på allra lägsta nivån kanske du kan äta en begränsad mängd rotsaker då och då. Jag väljer att äta just rödbetor, polkabetor och morötter ibland. Det här receptet innehåller polkabetor men det går minst lika bra att ersätta till rödbetor (om inte bättre) ifall man tycker om den lite mer smakrika betan.

Det här behöver du

500 g polkabetor
150 g chèvreost
flingsalt
svartpeppar grovmalen
olivolja
(Nick’s fibersirap med honungssmak)
färsk rosmarin, finhackad
pinjenötter rostade

Så här gör du

Koka betorna i saltat vatten under lock ca 20 minuter tills de är mjuka. Jag hade odlat mina så de var ganska små. Om betorna är lite större kan det ta dubbelt så lång tid. Känn med en provsticka. Häll ut kokvattnet och spola betorna i kallt vatten. Fyll upp kastrullen med kallt vatten, sätt på locket. När betorna svalnat är det lätt att skala dem med fingrarna.

Halvera betorna på längden och lägg dem i en ugnsform med snittet uppåt. Salta med lite flingsalt och peppra lite grann.

Smula osten över betorna. Ringla över olivolja och fibersirap om du vill använda det. Strö över rosmarin.

Gratinera i 225 grader högt upp i ugnen tills osten fått färg. Det tar max 10 minuter. Håll noga koll så att det inte bränns. Strö över rostade pinjenötter.Lämna ett svar