Ostchips med bagelkrydda

Ostchips med bagelkrydda

Det finns massor av recept på olika typer av ostchips. Många utgår från riven ost. Jag har experimenterat med osandad former. Det blir skillnad på slutresultatet om du använder ostkuber, ostskivor eller riven ost. I det här receptet rekommenderar jag att du använder färdigskivad ost där skivorna är lite tjockare. Och att du väljaren ost av en torrare typ snarare än krämig. Som ett exempel har Ica har en färdigskivad Emmenthaler i sitt Basic-sortiment som passar bra till just det här ändamålet

Det här behöver du

Färdigskivad ost, t ex Emmenthaler
Kryddmix Everything but the bagel

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°.

Lägg ostskivorna på plåt med bakplåtspapper. Strö över kryddmixen.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min tills osten smält. Var noga med att osten inte bränns för då blir det inte gott. Det brukar vara lagom att osten får lite färg och sedan att kanterna lyfter lite från bakplåtspapperet. De ska släppa lätt från bakplåtspapperet. Använd en stekapade och lossa alla skivor. Låt chipsen svalna på plåten några minuter.

Dela skivorna till mindre bitar om du önskar. Låt det svalna ytterligare.

Tips! Du kan även använda annan topping för att smaksätta dina chips. Testa olika kryddning och fröer. På de två bilderna överst till vänster har jag använt Jarlsbergsost, kryddan Garlic and Pepper (Santa Marias kryddkvarnar) och pumpafrön som jag serverat som kex till en räkröra.

På bilden överst till höger och underst har jag gjort chips till Tacosallad där jag använt Cheddarost, kryddan Chili Explosion (Santa Marias kryddkvarnar) och pumpafrön.Lämna ett svar