Gryta med fläskkött, svamp och bambuskott

Gryta med fläskkött, svamp och bambuskott

Kinamat på kinarestaurangen i kvarteret lagar tyvärr mat på ett sätt som höjer mitt blodsocker både på grund av de söta såserna de använder samt riset till. Ibland blir jag sugen på ”kinamat” och då blir det till att laga en variant själv. Jag använder ljus soja med lite sötningsmedel samt sichuanpeppar och stjärnanis för att få till lite kinaasaociationer i smakbilden. Om du inte gillar sötningsmedel skippar du att använda det.

Det här behöver du

800 g fläskkött, strimlat (t ex fläskytterfilé)
1 msk ingefära, färsk riven
1 msk solovitlök, riven
1 tsk finmortlad sichuanpeppar
1 tsk finmortlad stjärnanis
(2 tsk Sukrin Gold)
1/2 dl ljus soja t ex tamarisoja
1/2 dl neutral olja

1 purjolök, i sneda slantar, både vita och gröna delen
1 ask champinjoner (250 g)
Salt och peppar
1 grön paprika, strimlor
1 stor burk bambuskott (ca 400 g)
1 dl vatten
2 krm xanthangummi

Blomkålsris
Neutral olja
Salt
Peppar

Så här gör du

Börja med att marinera köttet i ingefära, vitlök, sichuanpeppar, stjärnanis, soja och olja. Låt det vila i marinaden i minst 2 timmar.

Under tiden kan du förbereda grönsakerna. Skär purjo, champinjoner och paprika. Låt bambuskotten rinna av.

När köttet marinerar klart, hetta upp olja i en stekpanna. Jag börjar med att steka purjo och paprika i några minuter så att de börjar slakna. För över dem i en annan gryta. Ta i lite mer olja i stekpannan och fräs champinjonerna så att de får lite färg och yta. Salta och peppra. Lägg dem tillsammans med purjon och paprikan. Stek sedan köttet med marinaden så att köttet är brynt runt om. Vispa ur skålen där köttet har legat i marinad med vatten och xanthangummi. Häll på köttet och rör om överför köttet till grönsakerna i grytan och tillsätt bambuskotten. Låt alltsammans koka upp och sedan puttra ihop i 5-10 minuter medan du gör i ordning blomkålsriset. Smaka av grytan med mer soja och sichuanpeppar om det behövs.

Jag serverar grytan med blomkålsris. Du kan antingen koka det mjukt i saltat vatten eller fräsa det mjukt i olja tillsammans med salladslök och krydda med salt och peppar.Lämna ett svar