Rabarberkyckling

Rabarberkyckling

Det finns flera varianter av Rabarberkyckling på nätet. Alla innehåller förutom rabarber och kyckling också grädde. Vissa är smaksatta med senap andra med sambal oelek. Många använder honung för att kompensera syran i rabarbern. Jag använder lite fibersirap med honungssmak från Nicks för att inte mitt blodsocker ska börja galoppera. Jag väljer sambal istället för senap och har även i färskost och riven ost för att få till en tjockare och krämigare konsistens på den.

Det här behöver du till 4-6 personer

1 kg kycklinglårfilé
Smör
Vitpeppar
Örtsalt
3 tunna stjälkar rabarber
2 salladslökar
5 dl grädde (40%)
200 g philadelphiaost naturell
1-2 tsk sambal oelek
1 solovitlök, riven
2-3 msk kycklingfond
1-2 msk fibersirap med honungssmak (t ex Nicks)
100 g mozarellaost, riven
1/2 dl gräslök, klippt

Så här gör du

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela kycklinglårfiléerna en gång på längden så att du får två någorlunda jämntjocka bitar. Stek dem i smör och salta och peppra på båda sidorna. Lägg filéerna i en ugnsform.

Skär rabarbern i bitar och fördela ovanpå kycklingen. Strimla salladslöken i lite tjockare skivor och strössla över i formen.

Vispa ihop grädde och färskost tillsammans med den rivna vitlöken, sambal oelek, fond och fibersirap och koka upp. Låt koka ihop ca 10 minuter tills såsen börjar tjockna. Smaka av och justera styrkan, sältan och sötman efter dina behov. Tillsätt mozarellaosten och låt smälta. Häll över såsen i formen. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills gratängen fått fin färg och kycklingen nått en innertemperatur på 72 grader.

Vid servering strössla över med klippt gräslök. Servera t ex med blomkålsmos.
Lämna ett svar