Mirza ghasemi – persisk aubergine- & tomatröra

Mirza ghasemi – persisk aubergine- & tomatröra

Jag har upptäckt att olika typer av mezeröror från mellanöstern är perfekta tillbehör till protein. Den här fungerar som en kombinerad grönsak och sås till en saftig ugnsstekt kycklingfilé. Originalreceptet kommer från Zeinas kitchen men jag använder några genvägar för att det ska bli enklare att få till en helt vanlig vardag.

Det här behöver du

1 glasburk auberginepuré à 460 gram (Sevan)
1 tetra à 500 gram krossade tomater
3 solovitlökar
3 st ägg
2 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk salt
1 krm svartpeppar
olivolja

Så här gör du

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja på medelvärme under omrörning i ca 1 min. Vänd i gurkmeja och fräs på några sekunder. Tillsätt tomatpurén och låte den fräsa några sekunder innan du häller på de krossade tomaterna. Krydda med salt och peppar och rör om. Låt tomatsåsen koka ihop under lock i ca 15 minuter.

Vänd i auberginepurén och stek under omrörning nån minut. Lägg på ett lock på grytan och låt puttra i ytterligare cirka 15 min. Knäck äggen i röran och rör runt tills äggen stelnar och blandas in i röran.

Jag serverade röran med kyckling toppad med smulad fetaost.

Kycklingfilé stekt i smör och färsk timjan, rosmarin ovh vitlök.


Lämna ett svar