Laxgryta

Laxgryta

En variant på fiskgryta med lax inspirerad av klassikern boullabaisse men utan saffran och musslor den här gången. Jag har valt att använda lite billigare ingredienser med portionslax från frysen. Jag tar med morötter som jag själv petar bort men låter andra med bättre blodsockerkontroll får njuta av. På så sätt får jag in en aning sötma i rätten utan att belasta mitt eget system allt för mycket eftersom jag inte bara låter dem gå med i grytan utan att konsumera hela grönsaken då de är lätta att plocka bort.

Det här behöver du

1 frp fryst laxfile med fyra filéer
500 g frysta räkor med skal
2 små gula lökar
2 solovitlökar
15 cm purjolök
1 fänkål
1 gul paprika
(2 morötter)

5 småtomater i halvor
2 msk tomatpuré
2 msk fiskbuljong
1/2 citron
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl vispgrädde
olivolja
smör
salt och chiliflakes

Grönsaker
Protein

Så här gör du

Hacka lök, purjolök, vitlök och fänkål i mindre bitar.

Skär paprikan i större bitar och morötter om du använder det i slantar.

Fräs all lök och fänkål i smör och olivolja i några minuter. Tillsätt matlagningsvinet och låt koka in. Fräs tomatpurén i någon minut och tillsätt sedan fond och grädde och rör om. Fyll på med morötter om du använder det. Smaksätt med salt och chiliflakes och låt grytan puttra 15-20 minuter tills morötterna är al dente.

Tillsätt laxen, tomaterna paprikan och låt den puttra i ca 5 minuter tills laxen är genomvarm. Strax före servering tillsätt räkorna.

Garnera med fänkålsdill eller vanlig dill.Lämna ett svar